Draga mea,
Îți voi spune un secret. Să fii populară, plăcută și să te simți inclusă de prietenii tăi sunt lucruri supraapreciate. Nu mă înțelege greșit. Este important să ai prieteni. Suntem create în așa fel încât să ne dorim să aparținem unui grup. O să îți dorești asta cu disperare când ești la școală. Sper că vei avea prieteni care-ți permit să fii tu însăți. Prieteni cărora le pasă de tine, care te sprijinesc și care te fac să te simți bine în pielea ta. Dacă nu găsești prietenii aceștia speciali, nu te panica. Și, te rog, nu dispera.
Probabil că nu vei crede o mare parte din ce urmează să spun, dar sunt niște lucruri adevărate. Poate că atunci când vei avea zile mai proaste în care te simți singură, tristă, geloasă sau exclusă, îți vei aminti câte puțin din ce spun acum și îți vor da curaj.
Viața este prea scurtă pentru prieteni de doi bani.
Nu avem timp pentru așa ceva. Fiecare dintre noi se află aici cu un motiv. Ai daruri, talente și te încarci făcând anumite activități. Poate că îți place să desenezi sau să scrii povești. Poate că poți cânta cu vocea sau la un instrument. Poate că ești super bună la matematică și îți place arhitectura. Poate că nu e niciunul dintre lucrurile enumerate mai sus, dar este ceva. Știu sigur asta. Acum este timpul potrivit să cultivi aceste talente. Să exersezi, să te joci și să explorezi lucrurile care te încântă – toate darurile prin care poți face lumea un loc mai bun. Acum este timpul potrivit pentru a descoperi cine ești cu adevărat.
Un prieten bun te va sprijini pe tine și activitățile tale. Se va bucura împreună cu tine de talentele pe care le ai. Un prieten bun scoate ce e mai bun din tine, te iubește, și chiar te iartă când ești într-o stare proastă și faci greșeli. Dorința noastră de a fi plăcute (sau de a ne fi plăcute pozele de pe Facebook) este normală, dar poate fi mai puternică decât dorința de a fi noi însene. Aici încep problemele.
Dacă ne trăim viețile căutând aprobarea celorlalți, nu ne vom trăi cu adevărat viața. Sunt anumite semne care arată dacă te afli într-o prietenie nepotrivită. Printre semnele evidente sunt și faptul că persoana respectivă te face să ai o părere proastă despre tine, ești mereu paranoică că poți pierde prietenia aia, sau persoana te folosește și chiar este rea sau abuzivă verbal.
Totuși, există și semne mai subtile. Nu te tratează neapărat rău, dar modul în care te tratează te face să te simți incapabilă. Uneori decizi să nu arăți anumite părți ale tale pentru că nu crezi că le-ar accepta. Alteori îți compromiți valorile pentru a avea ceva în comun. Uneori te comporți ca persoana cu care crezi că își dorește să fie prietenă, nu ca cine ești tu cu adevărat.
Uneori, chiar dacă ești înconjurată de “prieteni”, începi să te simți singură și nesigură. Sunt prietenii tăi, dar prieteniile alea au niște limite.
Uite încă un lucru pe care poate nu-l vei crede: dacă încetezi să te mai concentrezi pe a deveni populară și încerci să te concentrezi pe a deveni mai bună, să îți dezvolți talentele și abilitățile ca să devii o prietenă mai bună pentru alții, oameni minunați vor începe să se apropie de tine.
Uneori vei observa că unii oameni nu pot fi prieteni buni pentru tine, chiar dacă își doresc asta. Traumele, îndoielile, anxietățile, problemele de sănătate sau circumstanțele prin care trec pot face dificil să investească într-o prietenie. Asta nu înseamnă că nu te apreciază sau că nu te plac (uneori poate însemna și asta), ci doar că nu-ți pot oferi ceea ce ai nevoie – o prietenie în care să investești timp. Așa că încetează să mai investești și tu timp în asta.
Oricum, e nevoie de curaj pentru a fi persoană autentică și uneori înseamnă că nu vom avea un număr mare de prieteni. Pentru o perioadă de timp, s-ar părea că nu ai deloc prieteni. Mulți oameni vor crește și nu vor găsi curajul de a fi ei înșiși vreodată. Dar pot să îți spun că își vor petrece ultimele zile dorindu-și să fi investit mai mult timp în ei, dezvoltându-și potențialul și talentele, în loc să se îngrijoreze că oamenii petrec timp cu alți prieteni, în locul lor.
Deși viața și prioritățile se vor schimba când devii adult, aș vrea să îți spun că aceste probleme legate de prieteni vor dispărea. Poate pentru tine acest lucru e valabil. Dar pentru o mare parte din noi, dorința de a fi plăcute, de a avea prieteni buni și de a fi incluși vor rezona și în viața de adult. De ce? Pentru că cu toții vrem să fim iubiți. Ne dorim atât de mult asta încât uneori ne mulțumim cu prietenii superficiale, deși merităm ceva adevărat și profund. Egoul tău vrea să fie plăcut cu orice preț. Sinele tău adevărat vrea să-i iubească pe alții și crede că această dragoste se va întoarce înapoi fără să se îngrijoreze de detalii.
E greu să fim autentici – ne face vulnerabili. E greu să oferi și să iubești fără a aștepta ceva în schimb – de obicei oferim ce ne dorim cu disperare să primim. E greu să acceptăm că prietenii buni sunt destul de rari și ne umblem golul cu orice tip de oameni găsim.
E ușor să îți pese ce cred ceilalți. E ușor să pretinzi că ești altcineva. E ușor să te concentrezi pe lucrurile care nu contează, în același timp sacrificând tocmai lucrurile care contează.
Un prieten bun care te iubește necondiționat e mult mai bun decât 100 de prieteni superficiali cărora nu le pasă de tine, crede-mă.
Și uite aici o sugestie – fii o prietenă bună pentru cineva și vezi ce se întâmplă după aceea.
Articol preluat de aici.