18 octombrie

În zilele când nu îți vine natural să fii mulțumitoare pentru viața ta, te poți gândi că:

Fiecare zi este specială!

Hm, un clișeu. Să mai încercăm o dată…

Fiecare zi este specială pentru cineva!

Așa și…?

Azi e ziua internațională a zebrelor fără dungi.

Există așa ceva??

Nu, dar știu o zi care contează cu adevărat.

 

Știai că 18 octombrie este Ziua Europeană împotriva traficului de persoane?

Mulți oameni cred că sclavia este de domeniul trecutului dar obiceiul tratării ființelor umane pe post de bunuri încă există și și-a atins cota maximă în zilele noastre, deși mulți oameni nu știu acest lucru. Sclavia s-a perpetuat până în zilele noastre, dar și-a schimbat doar puțin înfățișarea.

 

Sunt mai mulți sclavi astăzi decât au fost vreodată în istorie.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Mii de persoane sunt exploatate anual în diferite forme: fie vizibil, sub ochii noștri – femeile obligate să practice prostituția, fie în ascuns – oameni forțați să lucreze multe ore, în condiții inumane, în fabrici sau fete exploatate în fața camerelor de filmat în locuințe private.

 

Sclavia este mai aproape decât crezi.

Dacă nu ai auzit despre ea, nu înseamnă că nu există. Este doar ascunsă foarte bine. Pentru a înțelege amplitudinea fenomenului trebuie să știi că este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme.

 

România se află în topul țărilor resursă pentru trafic.

Altfel spus, cele mai multe victime din Uniunea Europeană sunt de cetățenie română. Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale, iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată. Printre celelalte tipuri de trafic de persoane există obligarea la cerșetorie, la comiterea de fapte ilegale și altele.

Toată lumea riscă să fie traficată, indiferent de proveniență, domiciliu, etnie, vârstă, situație materială sau educație.

 

Cum poți să te protejezi?

  1. Ai grijă în cine ai încredere. Majoritatea victimelor sunt recrutate de persoane apropiate, cunoștințe sau vecini.
  2. Nu le oferi informații traficanților. Nu accepta prieteni necunoscuți în cadrul rețelelor de socializare. Facebookul a constituit o bază de date extrem de importantă pentru traficanții care vor să-și aleagă victimele și vor să afle toate detaliile despre ele.
  3. Informează-te. Află cum poți să recunoști cazuri de traficare și cum să te protejezi de a deveni una dintre victime. La un simplu search pe internet poți găsi resurse diverse, foarte folositoare de unde poți afla toate informațiile necesare.

 

Cum poți să te implici?

 

  1. Voluntariază! Organizația eLiberare dă ocazie voluntarilor să susțină sau chiar să inițieze proiecte și programe cu scopul prevenirii traficului de persoane. Resursele sunt oferite gratuit pentru ca tu să te poți concentra pe ce contează cu adevărat.
  2. Fii o voce între colegii tăi! Fie că ești la școală sau la liceu, îi poți informa pe cei din jurul tău cu privire la această problemă socială gravă. Cere sprijinul unuia dintre profesorii tăi și comandă resursele gratuite oferite de eLiberare pentru programul Școala Altfel. Și tu poți produce o schimbare!
  3. Dacă așteptai momentul potrivit…ce zici de acum? Ziua de 18 Octombrie este momentul potrivit pentru a organiza un eveniment împotriva traficului de persoane. În toate județele țării organizații, dar și oameni ca tine, cu multă inițiativă, se implică în mișcarea împotriva traficului de persoane și doresc să lupte împotriva sclaviei moderne!

 

Leave a Comment