Ce i-aș spune sinelui meu adolescent #14

Mereu mi-am dorit să trăiesc o viață condusă de scopuri mai înalte decât mine.

Am ales mereu să-mi urmez chemarea și să nu mă las absorbită de curentul spre care mă ghida mulțimea. Dacă o caut în amintire pe adolescenta din mine, nu voi găsi în ea multe diferențe față de ceea ce am devenit acum: avem aceleași speranțe și dorințe ale inimii. Desigur, unele au mai suferit ajustări, mici schimbări, pe altele le văd din altă perspectivă, dar esența a rămas mereu aceeași.  

Dacă aș putea să închid ochii și să mă întorc în timp, cred ca aș alege să fiu un mentor pentru adolescenta din mine. Să-i răspund la întrebările la care nu găsește răspunsuri, să o învăț lucrurile pe care le știu astăzi.

Probabil i-aș spune:

Draga mea, nu-i da fricii putere de alegere!

Dacă nu știi ce alegere să faci, cea mai proastă alegere este să faci un pas în spate, bazat pe frică. A lua o decizie de mijloc, motivată de frică este o greșeală la fel de mare, căci ținta nu este atinsă nici în acest caz.

Cere orice fel de sfaturi … dar nu de la oricine.

În viața mea am cerut sfaturi de la (poate) prea mulți oameni. Mi-am dat seama la un moment dat că uneori era doar teama de a-mi asuma propria decizie. Uneori sfaturile mai mult m-au derutat, căci oamenii fie mă sfatuiau lucruri pe care și le-ar fi dorit ei, fie mă descurajau povestindu-mi toate frustrările vieții lor.

Așadar, cere sfaturi dar nu pentru a evita greșelile, ele vor apărea oricum. Cere sfaturi pentru a avea o perspectivă mai largă, acest lucru te poate ajuta să înveți din greșelile altora și să nu irosești timp prețios experimentând pe pielea ta. Ai grijă totuși să discerni bine cui ceri sfaturi, iar când te-ai hotărât asupra unei decizii, fii sigură că te reprezintă în totalitate.

Caută informații. Zi și noapte.  

Lipsa informațiilor este cea mai mare barieră în a știi ce poți face cu viața ta. Uneori nu știm ce perspective putem avea, alteori ne creăm o proprie imagine asupra lucrurilor, nu neapărat cea reală. În ceea ce privește chemarea ta, alege mereu activitățile la care ești bună, unde ai deja abilități naturale și îți face plăcere să le realizezi. Nu alege ceva ci ți se pare interesant doar pentru că ai văzut un serial despre asta, se câștigă bine sau crezi că ai face impresie bună în uniforma respectivă. Voluntariază, fă internshipuri, testează-ți dorințele înainte ca ele să-ți consume ani de zile. Poți descoperi că nu este chiar ce-ți imaginai sau că ești omul potrivit la locul potrivit. Cine știe…?!

Timpul este o mină de aur. Când știi unde este aurul, sapi în direcția corectă.

Ce aptitudine vrei să folosești pentru chemarea ta? Cu cât afli mai repede și practici mai devreme, cu atât vei deveni mai bun în acel domeniu, într-un timp mai scurt. Poate nu într-un timp mai scurt, dar măcar vei folosi timpul, resursa ta cea mai importantă, într-un mod eficient. Căci vei săpa în direcția corectă. Nu alege doar în funcție de cerere sau de salarii. Inspiră-te din poveștile de succes ale altora, din motivația lor, din pasiunea de a reuși. Dacă vei fi cel mai bun în ceea ce faci, restul lucrurilor vor veni de la sine.

Nu în ultimul rând, e timpul să dai jos ochelarii roz.  

Trăim într-o perioadă în care ni se spune de mici că suntem speciali și că merităm cele mai bune lucruri. Acest lucru ne motivează, dar ne crează și așteptări foarte înalte de la viitorul nostru. Este adevărat că pentru Dumnezeu fiecare dintre noi suntem unici și iubiți pentru ființa din interior, însă… ești la fel de special ca cei de lângă tine. Unicitatea ta nu îți garantează o viața confortabilă și nici Dumnezeu nu-ți promite asta.

Dacă îți vei da jos ochelarii roz, vei vedea că lucrurile bune se obțin greu, prin muncă și sacrificii.

Dacă mă gândesc mai bine, am nevoie să aud toate acestea și astăzi. Poate am depășit etapele adolescenței cu bine, însă vin mereu altele și altele.

Cel mai probabil adolescenta din mine mi-ar răspunde la rândul ei: ”Dă-ți voie să greșești. Este singura cale să înveți și să crești.” I-aș da dreptate și aș ruga-o să-mi amintească asta mai des.

Leave a Comment